Loading...
Participarea Romaniei la Expo Milano 2015

Participarea Romaniei la Expo Milano 2015

Participarea Romaniei la Expo Milano 2015
Comisarul general al Romaniei pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, a prezentat astazi, intr-un briefing de presa sustinut la sediul MAE, informatii privind participarea Romaniei la Expo Milano 2015, din calitatea Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al procesului de pregatire si participare a Romaniei la aceasta expozitie.

In spiritul temei generale a expozitiei universale Expo Milano 2015 – “Hranirea Planetei. Energie pentru viata / Feeding the Planet. Energy for life”, care se va desfasura pe o durata de 6 luni (1 mai – 31 octombrie 2015), pavilionul Romaniei, care are ca tema ”In armonie cu natura/Living with nature”, reprezinta o interpretare actuala a unei case traditionale romanesti unde vizitatorii sunt invitati sa descopere, prin mijloace moderne de prezentare audio-video, solutii tehnologice inovative si promovarea unor modele alimentare sanatoase, bazate pe produse agricole bio, resursele sale naturale, precum si solutiile ecologice adoptate care promoveaza o dezvoltare durabila a tarii.

Lotul dedicat pavilionului Romaniei are 887 metri patrati si este pozitionat in centrul complexului expozitional, avand ca pavilioane vecine pe cele ale Frantei, Israelului, Mexicului, Spaniei si Vaticanului.

Pavilionul va fi structurat, la parter, pe 5 arii tematice (biodiversitate, agricultura si energia verde, fructe si legume, cultura si traditie, gastronomie) si va oferi vizitatorilor informatii prin intermediul unor tehnologii multimedia. Etajul va reflecta elementul traditional – aici va fi creat un restaurant, in scopul promovarii bucatariei romanesti, precum si o gradina care va fi mentinuta vie pe toata durata expozitiei, acoperisul fiind din stuf. “Pavilionul Romaniei va oferi vizitatorilor o perspectiva complexa a caracterului, a resurselor si al potentialului tarii noastre, subliniind aspectele cele mai semnificative. Acesta urmareste sa fie un mixt intre traditie si modernitate”, a declarat Comisarul general al Romaniei pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie.

Pe parcursul celor sase luni ale Expo Milano 2015, la pavilionul Romaniei vor fi organizate mai multe evenimente culturale si sociale, dar si misiuni economice.

Georgian Ghervasie a subliniat ca participarea Romaniei la acest eveniment se va axa nu numai pe componenta de diplomatie publica, ci si pe actiunile de diplomatie economica, MAE incheind in acest sens acorduri de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert Italiana pentru Romania.

In vederea construirii acestui pavilion, Ministerul Afacerilor Externe a organizat la inceputul anului 2014 o „Competitie de idei”, un concurs public finantat din surse private, ce a fost deschis tuturor propunerilor si solutiilor integrate pentru pavilionul national, atat prin intermediul ideii arhitecturale cat si al temei de expunere si a denumirii pavilionului, bazate pe originalitate, creativitate si sustenabilitate. Juriul competitiei a fost format din membrii Comisiei de Organizare, cu concursul reprezentantilor OAR si IAA in calitate de experti cooptati. Castigatorii acestei competitii au fost, pentru partea arhitecturala, asocierea dintre birourile de arhitectura Artline si Adest, iar pentru partea de concept, firma Oxygen PR. Constructorul pavilionului este asocierea dintre societatile italiene Poledil si Groma.

Bugetul pentru constructia si amenajarea pavilionului, precum si pentru organizarea de evenimente pe toata durata expozitiei mondiale a fost alocat de Guvernul Romaniei si este de 3,5 milioane de euro.

Informatii suplimentare:

Expozitiile universale sunt evenimente de amploare organizate o data la 5 ani, pe durata a pana la tase luni. Scopul acestora este educarea ti informarea publicului, promovarea colaborarii intre tarile, organizatiile internationale, ceilalti actori participanti, precum ti impartatirea celor mai inovative elemente pe o anumita tematica, inclusiv in scopul dezvoltarii de solutii in domeniu.

Romania a participat, in ultimii 25 de ani, la toate expozitiile universale organizate sub egida Biroului International pentru Expozitii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 si Shanghai (China) 2010. Miscarea expozitionala a fost inaugurata la Londra in anul 1851.

Evenimentul din acest an se va desfasura la Milano pe o durata de 6 luni, in perioada 1 mai – 31 octombrie 2015, avand ca tema centrala “Hranirea Planetei. Energie pentru viata/ Feeding the Planet. Energy for life”.

Mai multe informatii referitoare la participarea Romaniei la Expo Milano sunt disponibile aici:http://www.mae.ro/expo-2015; Informatii despre selectarea solutiei conceptuale integrate a pavilionului Romaniei la Expo Milano 2015: http://www.mae.ro/node/25605

Mai multe informatii referitoare la Expo Milano 2015 sunt disponibile accesand pagina oficiala a evenimentului: http://www.mae.ro/expo-2015.

Filmul de prezentare a pavilionului Romaniei la Expo Milano 2015 este disponibil pe conturile oficiale de Facebook si Youtube ale MAE.