Loading...
31353136314531443143314231413140313931383137313431333132

Pavilionul Romaniei la Expo Milano a gazduit un seminar despre oportunitati de investitii in Romania prin intermediul fondurilor structurale

Pavilionul Romaniei a gazduit, miercuri, 23 septembrie, un seminar de prezentare a oportunitatilor de a investi in Romania prin accesarea fondurilor europene structurale.

Organizata de Agentia Italiana de Promovare a Comertului Exterior (ICE) si Pavilionul Romaniei la Expo Milano, dezbaterea a fost o ocazie de a prezenta atat avantajele de a investi in Romania, cat si aspecte legale si practice utile pentru accesarea fondurilor structurale si participarea la licitatiile organizate pentru proiecte cu finantare europeana.

Consulul General al Romaniei la Milano, George Bologan, a punctat principalele avantaje pe care tara noastra le ofera investitorilor italieni: parteneriatul strategic dintre Romania si Italia, relatiile bilaterale politice, diplomatice si economice excelente, valorile democratice specifice apartenentei la Uniunea Europeana si la Alianta Nord-Atlantica.

”Trebuie sa avem o cultura europeana a antreprenoriatului. A investi in Uniunea Europeana inseamna cresterea PIB-ului UE si o crestere a calitatii vietii comunitatilor noastre. Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate, trebuie sa fim constienti de faptul ca singuri nu reusim aproape niciodata. Impreuna, in schimb, putem gasi solutii, cai de dezvoltare, fara a ne lasa impiedicati de discursuri sterile sau de egoism national”, a afirmat Consulul General al Romaniei la Milano.

Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Mihaela Ciuciureanu, a prezentat principalele programe cu finantare europeana care se pot incadra in exercitiul financiar 2014-2020, pentru care Uniunea Europeana a alocat Romaniei circa 43 de miliarde de euro – capital uman, competitivitate, infrastructura, asistenta tehnica, dezvoltare regionala, capacitate administrativa, agricultura si pescuit.

De asemenea, oficialul roman a insistat asupra noilor reglementari introduse de Guvernul roman atat pentru o mai mare transparenta in utilizarea fondurilor europene, cat si pentru intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei utilizarii fondurilor europene.

Directorul ICE Bucuresti, Luca Gentile, a aratat ca Italia este prima tara investitoare in Romania ca numar de investitori, dar si una dintre fruntase la valoarea capitalului social investit.

El a subliniat ca, prin marimea pietei de desfacere, pozitia geografica si pozitionarea la raspantia a trei coridoare pan-europene de transport, Romania reprezinta o tara atractiva pentru investitii. La acesti factori se adauga si avantajele economico-fiscale – cresterea economica sustinuta din ultimii ani, inflatia in scadere,politica fiscala avantajoasa, precum si prezenta multor banci italiene.

Comisarul General al Romaniei la Expo Milano, Georgian Ghervasie, a aratat ca seminarul a constituit o excelenta oportunitate de a aduce la aceeasi masa oficiali romani in domeniul fondurilor europene, specialisti in consultanta si management pentru proiecte cu finantare europeana, dar si antreprenori italieni care au investit deja in Romania.

”Diplomatia economica a fost, inca de la inceputul prezentei Pavilionului Romaniei la Expo Milano, unul din pilonii de baza ai activitatii noastre. Intr-o lume caracterizata de globalizare si aflata intr-o permanenta schimbare, trebuie sa dam dovada de adaptabilitate si sa folosim orice oportunitate de a promova interesele Romaniei. Am invitat la seminar oameni care au solutii concrete la probleme specifice investitiilor si, gratie ICE, evenimentul a fost o buna oportunitate pentru a pune bazele unor viitoare investitii de succes in tara noastra”, a afirmat Georgian Ghervasie.