Loading...
285528622861286028592858285728562854292429252926

„Rolul si specificul emigratiei italiene in Romania” in dezbatere la Pavilionul Romaniei de la Expo Milano 2015

Pavilionul Romaniei la Expo Milano 2015 a gazduit in perioada 26-27 august evenimentele organizate de Asociatia Italienilor din Romania – RO.AS.IT

Astfel, au avut loc o serie de evenimente cultural-artistice cu tema „Rolul si specificul emigratiei italiene in Romania”, menite sa promoveze minoritatea italiana din tara noastra.

„Reprezentarea minoritatii italiene din Romania la Expo Milano 2015 a insemnat oportunitatea de a ne intoarce la tara mama. Am prezentat aici o mica parte din activitatile comunitatii noastre, care au la baza promovarea si pastrarea culturii si identitatii minoritatii noastre”, a declarat Andi Gabriel Grosaru, secretarul general al Asociatiei.
La evenimente au luat parte membri ai minoritatii italiene, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru relatii interetnice, Amet Aledin si consulul general al Romaniei la Trieste, Cosmin Dumitrescu.

„Apreciez faptul ca o comunitate etnica din tara noastra a promovat imaginea Romaniei la un eveniment atat de important cum este Expo Milano 2015, cu atat mai mult cu cat Departamentul pe care il reprezint sprijina acest fel de manifestari, a mentionat Amet Aledin, subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru relatii interetnice.

Programul a cuprins proiectii de filme cu si despre minoritatea italiana din Romania, recitaluri de chitara clasica ale artistului Stefan Lupu, concerte de muzica clasica sustinute de soprana Bianca Luigia Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu, dar si prezentari in acord cu tema expozitiei – „Hranirea planetei. Energie pentru viata” – precum „Ocupatii si traditii culinare ale etnicilor italieni din Romania” si „Materiale si meserii care dau viitor trecutului. ”

„Prezenta Asociatiei RO.AS.IT din Romania in cadrul Pavilionului nostru a insemnat promovarea in primul rand a culturii unei minoritati care este extrem de activa in tara noastra. Programul acestora a fost unul foarte bogat din punct de vedere cultural si traditional, bucurandu-se de prezenta multor vizitatori’ , a declarat Georgian Ghervasie, comisarul general al Pavilionului Romaniei la Epo Milano 2015.