Loading...
25852586258425832582

Spectacol de teatru dupa opera lui Panait Istrati la Pavilionul Romaniei de la EXPO Milano 2015

Pavilionul Romaniei din cadrul EXPO Milano 2015, Centrul Cultural Italo Roman si compania de teatru Wasabi din Milano au placerea sa invite publicul roman si italian, vineri 7 august 2015, orele 20 30 la spectacolul- concert “Verso un’altra fiamma/ O alta flacara”, “impartasirea unei deziluzii ideologice si marturia primelor abuzuri ale regimului sovietic”, inspirat din opera lui Panait Istrati; regia Vlad Scolari.

In distributie: Vlad Scolari si Alice Protto, muzica orginala si sonorizarea live: Federico Branca Bonelli.

Povestea se petrece in cadrul unui ipotetic post radiofonic. La radio in acel timp, inceput de secol XX, se transmiteau stiri, muzica, declaratii politice etc. In acest mod, spectacolul este insotit de cantece din repertoriul folk romanesc, rus si francez, partile muzicale instrumentale alternand cu partea narativa.

Vlad Scolari, actor si regizor nascut la Genova in anul 1987, intr-o familie mixta romano-italiana, a terminat studiile de teatru la Scuola d’Arte Drammatica Paolo Grassi din Milano. Colaboreaza cu diferite companii de teatru din Milano si Italia fie in calitate de actor, fie de regizor si dramaturg.

Despre ideea realizarii unui spectacol dupa opera lui Panait Istrati, Vlad Scolari marturisea intr-un interviu realizat de redactia CulturaRomena.it “Am inceput sa ma gandesc la autorii si la personajele cu care, prin intermediul familiei si al prietenilor romani, intrasem in contact. Primul care mi-a venit in minte a fost Panait Istrati. In verile pe care le petreceam la Bucuresti, ma duceam des la Radio Romania Cultural, unde lucra ca realizatoare o foarte buna prietena a mamei mele, Camelia Stanescu Ursuleanu, mare iubitoare si cunoscatoare a operei istratiene. M-am apucat sa citesc tot ceea ce am reusit sa gasesc si sa ascult dramatizarile radiofonice create la Radio Romania Cultural. Asa am inteles importanta acestui autor, care are multe de spus si astazi, mai ales in aceasta epoca in care se cauta noi valori morale si politice. M-am identificat in Istrati, m-au convins si m-au pasionat ideile sale si acest lucru s-a intamplat si cu colegii mei italieni impreuna cu care am pornit in aceasta aventura: muzicianul Federico Branca Bonelli si cantareata-actrita Alice Protto. Cu ei am creat un “concert teatral”, o radiodrama, in intregime cantat si sonorizat live, in care alterneaza parti de text, muzica traditionala romaneasca si nu numai romaneasca. Am ingrijit personal realizarea textului, prin asamblarea intr-o maniera originala a textelor lui Panait Istrati extrase din “Spovedanie pentru invinsi”.

Spectacolul teatral face parte din seria de evenimente propuse de Centrul Cultural Italo-Roman la EXPO Milano 2015 – Pavilionul Romaniei, menite sa aduca in prim plan artisti, pictori, muzicieni, oameni de stiinta romani care traiesc in Peninsula italica, contribuind la imaginea Romaniei in Italia si la promovarea culturala si artistica romaneasca.