Loading...
  • In armonie cu Natura
    Pavilionul Romaniei la EXPO Milano 2015

DESCOPERA ROMANIA

Romania prezinta la EXPO Milano 2015 un pavilion tematic al carui principal obiectiv este de a impartasi vizitatorilor esenta spiritului romanesc care comunica melanjul subtil dintre traditie si modernitate al tarii noastre.

Unul dintre cele mai importante evenimente expozitionale din lume, organizat intre 1 mai si 31 octombrie 2015 in Italia, la Milano, sub tema: “Hranirea planetei, energie pentru viata” reuneste pe parcursul a 6 luni pavilioanele a 145 de tari din lume.

 
tari
 
de milioane de vizitatori
 
luni de expozitie
 
de mii de m2 de spatiu
parallax layer
foto ghervasieDragi vizitatori ai EXPO Milano 2015 si ai Pavilionului Romaniei,

Bine ati venit pe site-ul dedicat Pavilionului Romaniei. Va multumesc pentru interesul dumneavoastra de a descoperi viziunea Romaniei asupra conceptului EXPO Milano 2015, “Hranirea planetei, energie pentru viata”.

Pavilionul Romaniei face un portet fidel si atractiv tarii noastre, din perspectiva coordonatelor ei geo-strategice, a formelor de relief (dintre care unele unice in Europa), a mostenirii viabile atat din perspectiva cantitatii cat si a calitatii produselor alimentare romanesti, a impactului tehnologiilor moderne care coexista in mod fericit cu practicile traditionale si a solutiilor tehnologice inovative de exploatare a energiei regenerabile, in plina dezvoltare in tara noastra.

Comunicat sub numele generic “In armonie cu Natura”, Pavilionul Romaniei este pregatit sa ofere vizitatorilor sai o experienta edificatoare si interesanta asupra specificului, potentialului, resurselor si solutiilor de care dispune Romania.

Construit pe doua niveluri distincte, dedicate spatiului expozitional, artistic si informativ, la parter, si unui restaurant cu specific romanesc amplasat in centrul unei gradini functionale, la etaj, Pavilionul Romaniei transmite conceptual si tematic un mesaj puternic, onest si actual: Romanii traiesc in armonie cu natura, intr-o tara unde convietuiesc armonios traditia cu modernitatea, oferind lumii resurse accesibile, sustenabile si consistente de hrana sanatoasa, cultura aplicata si energie prietenoasa cu mediul inconjurator.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ii saluta pe toti cei care trec pragul Pavilionului tarii noastre la EXPO Milano 2015 si le doreste o vizita cat mai placuta, instructiva si reconfortanta “In armonie cu Natura”.

Calde urari,
Georgian Ghervasie
Comisar General al Romaniei

EXPO MILANO 2015

parallax layer

Arhitectura

Pavilionul Romaniei este proiectat si gandit sa aduca vizitatorilor o experienta unica, definitorie a microuniversului romanesc care isi releva potentialul de resurse pe masura ce vizitatorul patrunde in spatiul expozitional.

Amplasamentul este structurat pe doua nivele: unul contemporan, cutia de rezonanta media si de comunicare, si un al doilea traditional pozitionat in varful compozitiei, reprezentat de casa acoperita cu stuf, casa tipic romaneasca cu acoperisul ei in patru pante, cu peretii din barne rotunde si sticla, stilizata din punct de vedere arhitectural.

La parter sunt prevazute spatiile media si de comunicare, cat si cele de vanzare. Aceasta sala multifunctionala, dotata cu aparatura de ultima generatie, va fi gazda unor evenimente culturale, stiintifice, economice, etc, pe parcursul celor 6 luni de expozitie.

Scara face legatura cu gradina si casa aflate la etaj. Restaurantul este amplasat la etaj, in interiorul casei si include meniuri si degustari din mai multe zone istorice ale tarii, cu specificul culinar al fiecareia.

In exterior, gradina cu legume si fructe este inconjurata de un brau de grau, amintind de traditia culturilor mari din Romania.

Fondul sonor exterior este asigurat de un sistem ultraperformant de sunet surround digital, cu accent pe frecventele joase. Astfel, Pavilionul “cheama” vizitatorii sa traverseze podul de intrare si sa descopere frumusetile Romaniei.

Comunicare

Conceptul creativ al Pavilionului Romaniei pune in valoare relatia profunda dintre spiritul traditional romanesc si elementele primordiale ale Naturii. Romanii traiesc in armonie cu natura, intr-o tara unde convietuiesc armonios traditia cu modernitatea, oferind lumii resurse accesibile, sustenabile si consistente de hrana sanatoasa, cultura aplicata si energie prietenoasa cu mediul inconjurator.

Conceptul creativ porneste de la identitatea culturala si spirituala ancestrala a poporului roman, precum si respectul sau fata de natura. Ca numitor comun al conceptului creativ ales sa ilustreze cat mai fidel, elocvent si atractiv Tema de Expunere “Hrana pentru un stil de viata mai bun. Hrana si cultura”, identitatea Pavilionului national al Romaniei este comunicata sub numele: “In armonie cu Natura”, avand urmatoarele corespondente in celelalte doua limbi oficiale ale EXPO  Milano 2015 – engleza si italiana: Living with Nature / In armonia con la Natura.

Prin aceasta formulare, Romania transmite intregii lumi mesajul ca tara noastra este un spatiu al sintoniei dintre natura si cetatenii sai, asemeni unei case primitoare in care domneste convietuirea armonioasa cu elementele naturii – acestea reprezentand, in ansamblul lor, un camin traditional al poporului nostru, un camin caruia modernitatea ii confera astazi un nou potential de expresie.

Identitatea vizuala dezvoltata prin sigla care reprezinta armonia intre natura si oameni pune in valoare relatia profunda dintre spiritul traditional romanesc si elementele primordiale ale Naturii.

Zone Tematice

Pavilionul se bazeaza pe o abordare dinamica, vizuala, sustinuta prin mijloace de prezentare video/multimedia in spatiile definite in pavilion, 5 zone principale la parter: Biodiversitate, Cultura si Energia verde, Fructele si Legumicultura si Cultura si Traditie. In zona centrala a pavilionului, se realizeaza un portret succint al Romaniei exploatand capitolele sale reprezentative. Etajul este spatiul experientelor gastronomice, al prezentarii succinte a legumiculturii romanesti si al recreatiei/meditatiei. Acesta cuprinde zonele de vizitare “Gradina”, “Casa” (Restaurantul Pavilionului) si “Prispa”, elementul tematic de trecere prin cele doua zone din planul etaj.

Biodiversitate

Cea mai extinsa suprafata de vizitare de la Parter include principalele resurse care definesc biodiversitatea particulara tarii noastre, cu prezentarea fiecarui element definitoriu din registrul florei, faunei si formelor de relief. Aceasta zona, aflata la intrarea principala in Pavilion, constituie o continuare fireasca, armonioasa, a starii de bine indusa de zona principala de acces in stand, adiacenta Deltei Dunarii.
Biodiversitate
Cultura si Energie verde

CULTURA SI ENERGIE VERDE

Principala resursa prezentata publicului vizitator al acestei zone este graul. El ofera oaspetilor Pavilionului Romaniei perspectiva asupra potentialului agricol al tarii noastre binecunoscut de secole de a hrani popoare intregi, sub sintagma “Granarul Europei”. Tot in acesta zona sunt prezentate, ca o declaratie de ultra-modernitate, si solutiile Romaniei privind energia regenerabila (verde), implementate in ultimii ani.

Fructele si Legumicultura

Actorul principal al acestei zone este marul – “fructul cunoasterii”, care introduce vizitatorilor perspectiva asupra potentialului Romaniei, la fel, traditional recunoscut, de furnizor european al fructelor si legumelor de inalta calitate. Zona amenajata in culori vii (rosu, albastru, violet, verde) gazduieste roadele pamantului romanesc.
Mere

CULTURA SI TRADITIE

Zona centrala a Planului Parter este dedicata traditiilor si culturii romanesti, cu accent pe solutiile atractive in domeniul turismului rural si mestesugurilor populare. Concomitent, in aceasta zona sunt infatisate ocupatiile traditionale relevante pentru tema principala a Expozitiei. In aceasta zona este gazduita si scena Pavilionului, dedicata evenimentelor artistice, care va fi utilizata atunci cand evenimentele respective sunt programate.

ARTA GASTRONOMICA

In zona dedicata ilustrarii artei gastronomice romanesti traditionale sunt prezentate diversitatea traditiei si a artei culinare romanesti pe care vizitatorii o vor degusta, in parte, in zona dedicata Restaurantului Pavilionului Romaniei.